Barfi karmelowe

Barfi karmelowe

Postprzez Mihrunnisa 11 lis 2008, o 11:49

1 kg mleka w proszku
- 70 dag cukru
- 40 dag masła
- 0,6 l zimnej wody
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej

W naczyniu z woda rozmieszać mleko w proszku, przy pomocy miksera. W garnku o grubym dnie, rozpuscić masło, dodać cukier i delikatnie go skarmelizować, wsypać sproszkowana gałkę i wlać masę mleczna. Całosć zagotować i odparowywać wodę, gotujac na wolnym ogniu, ciagle mieszajac (do ok. 1 godz.). Odstawić do ostygnięcia, ulepić kulki lub pokroić w kostki.
_________________

inna wersja

Danie które jadłem kilka lat temu na festiwalu Kryszny. Jest to raczej coś na słodko, ma formę mleczach kuleczek, ciasteczek. Pysznych ,rozpływających się w ustach. Ostatnio udało mi się odnaleźć przepis.

składniki:

- 3,5 szkl./ 45 dag mleka w proszku (niegranulowanego)
- 1,5 szkl. mleka / śmietany
- 0,5 kostki masła
- 0,75 szkl. cukru
- bakalie (wiórki kokosowe, orzechy, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczy)
Ja jadłam bez bakalii.

1. W szerokim garnku o grubym dnie, roztopić masło i wsypać cukier ( cukier powinien się rozpuścić).

2. Wlać mleko, jednocześnie przy tym mieszając, wsypać mleko w proszku, (wszystko należy robić na bardzo małym ogniu), dokładnie wymieszać przy pomocy miksera / trzepaczki.

3. Podgrzewać powoli, mieszając łopatką po dnie garnka, aż powstanie gęsta masa ( 25- 40 min).

4. Dodać bakalie (orzechy dobrze jest wcześniej podprażyć "na sucho " w piekarniku), można dodać rozgniecionego widelcem banana, wymieszać i odstawić do przestygnięcia.

5. Przełożyć do formy i wstawić do lodówki ( na około godzinę), pokroić w kwadraty lub też, ulepić kulki

jeszcze inna wersja

400g masła
300g mąki z cieciorki
250 ml mleka
250 ml wody
250 g cukru
garść orzechów cashew(mogą być również rodzynki lub inne bakalie,wg. uznania)
2 Ł startego kokosu

W garnku stopić masło,a następnie wsypać mąkę z cieciorki. Smażyć na małym ogniu, mieszając, żeby się nie przypaliła, Gdy mąka będzie jasnobrązowa, zdjąć z ognia.
W innym garnku przygotować syrop: zagotować razem mleko, wodę i cukier. Gotować przez chwilkę. Dodać do syropu oraczy(lub inne bakalie)oraz wiórki kokosowe. Wlać następnie do uprażonej mąki. Łagodnie mieszając, gotować na małym ogniu, aż mieszanina zgęstnieje. Kiedy już ostygnie, wyłożyć na tacę i pokroić na kawałki. Każdy przystroić orzechem cashew lub posiekanymi pistacjami
Avatar użytkownika
Mihrunnisa
 
Posty: 26
Dołączył(a): 27 paź 2008, o 12:06


Re: Barfi karmelowe

Postprzez marrkowsska 18 lis 2013, o 22:34

super:)
marrkowsska
 
Posty: 3
Dołączył(a): 16 lis 2013, o 23:16

Re: Barfi karmelowe

Postprzez Kamilossa 23 maja 2017, o 14:48

Rewelacja!
Kamilossa
 
Posty: 5
Dołączył(a): 23 maja 2017, o 13:12
Lokalizacja: Łódź

Re: Barfi karmelowe

Postprzez pakudia 2 lis 2017, o 18:46

musi być przepyszne :)
pakudia
 
Posty: 1
Dołączył(a): 2 lis 2017, o 16:46


Powrót do Na słodko


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości

cron